Kapcsolat

Nemzetközi Programok és Alumni Központ

H-9026 Győr, Egyetem tér 1. 

(Igazgatási Épület 103.)

+36 96/613-560
exchange@sze.hu

 

 

 

IMAGE FILM

Események

Fényképgaléria

 

Beszámolók

Erasmus+ ösztöndíj ráták, kiegészítő lehetőségek

Az Erasmus+ támogatás nagyságát központilag, a program lebonyolítói döntik el a célországok árszínvonalának megfelelően.

Az aktuális Erasmus+ projektre vonatkozó alkalmazandó havi ráták:

osztondijratakkep.png

Minden Erasmus hallgató mentesül a fogadó intézményben a tandíj fizetése alól, illetve nem kell fizetnie az intézmény által nyújtott szolgáltatásokért (beiratkozás, vizsgadíj, könyvtárhasználat stb.) A térítésköteles szolgáltatásokért azonban a fogadó intézmény is kérhet költségtérítést (pl. diákigazolvány kiállítása, jegyzetek).

A hallgató a külföldi tartózkodás ideje alatt is jogosult az itthoni tanulmányi, illetve szociális ösztöndíjára, tehát a külföldi mobilitás alatt a hazai ösztöndíjtól sem esnek el a hallgatók.

Fontos tudni azt is, hogy a 2001-től igényelhető Diákhitel az ERASMUS tanulmányi időszak alatt is, és a hitelt a kinntartózkodás költségeire fordíthatja.

Kiegészítő támogatási lehetőségek:

Esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás

Az esélyegyenlőségi támogatás célja, hogy további anyagi támogatás juttatásával lehetőséget biztosítson az egészségügyi, oktatási, kulturális, társadalmi, gazdasági vagy földrajzi akadályokkal küzdő kiutazó hallgatóknak, hogy nagyobb eséllyel vehessenek részt az Erasmus+ mobilitásban. 

A teljes pályázati felhívást az alábbi oldalon elérhető:

https://erasmusplusz.hu/erasmus_kiegeszito_tamogatasok_hallgatoknak/eselyegyenlosegi-kiegeszito-tamogatas

A pályázás az intézményi koordinátoroknál lehetséges a megfelelő dokumentumok benyújtásával.

Fogyatékkal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő támogatása

A kiegészítő támogatásra olyan tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élő hallgatók jelentkezhetnek, akik: 

  • állapota hátrányt jelenthet az Erasmus+ mobilitásban való részvétel során
  • az állapotuk igazolhatóan többletköltséget okoz a külföldi tartózkodás során az átlagos külföldi megélhetési költségekhez képest

A teljes pályázati felhívás az alábbi oldalon elérhető:

https://erasmusplusz.hu/erasmus_kiegeszito_tamogatasok_hallgatoknak/fogyatekkal-elo-vagy-tartosan-beteg-hallgatok-kiegeszito-tamogatasa

Zöld utazás

  • zöld utazásnak tekinthető minden, ami nem repülőút 
  • a zöld utazási támogatás országok közötti utazás esetén adható. Pl.: Ha a résztvevő Barcelonába repülővel megy és Barcelonából Madridba vonattal, nem jár a zöld utazási támogatás 
  • abban az esetben jár a zöld utazási támogatás, ha mindkét irányba (oda és vissza úton) valósul meg a zöld utazás 

 

Vonattal vagy busszal történő utazás esetén a menetjegyeket szükséges a Nemzetközi Iroda számára leadni igazolásként. Carpooling esetén a bűntetőjogi nyilatkozat kitöltése szükséges.

 

Az igazolás ellenőrzése után a hallgató további egyszeri 50 € ösztöndíjban részesül, melyhez szerződésmódosítást fog az illetékes kolléga készíteni.

 

Egyszeri utazási hozzájárulás

A Széchenyi István Egyetemen működő Egyetemi Hallgatói Önkormányzat is támogatást nyújt a hallgatók számára. A támogatás az utazási költségekre vonatozik. 

 Az egyszeri utazási hozzájárulási kérelemmel kapcsolatban kérjük az EHÖK Sömenek Tamás EHKB elnököt keressék fel. ( ehkb@sze.hu)