Kapcsolat

Nemzetközi Programok és Alumni Központ

H-9026 Győr, Egyetem tér 1. 

(Igazgatási Épület 103.)

+36 96/613-560
exchange@sze.hu

 

 

 

IMAGE FILM

Események

Fényképgaléria

 

Beszámolók

GY.I.K.

7879.jpg

 

Sok hallgató keres fel minket olyan kérdésekkel, kérésekkel, melyek minden hallgatót érinthetnek.

 

Az alábbi felsorolással szeretnénk segíteni az eligazodást:


Érdekel a tanulmányi és a szakmai gyakorlati pályázat is.
Jelentkezhetek egyszerre mindkettőre?

Egy pályázati lehetőséggel egyszerre csak egy típust tud megjelöli. (tanulmány VAGY szakmai gyakorlat) Ilyen esetben azt javasoljuk, hogy gondolja át, melyik típust melyik félévben preferálná. Az őszi félévben megvalósuló mobilitásokra az adott év január-márciusig tartó időszakában, a főpályázat során tud jelentkezni. Szeptember környékén a pótpályázatot meghirdetjük, amelyben lehetősége nyílik a tavaszi félévre újra pályázni a másik mobilitásítpusra. 

A pályázat során hány igazolást szükséges feltölteni, amelyekért plusz pontot kaphatok?

A pályázat leadásakor minden olyan igazolást (TMDK, társadalmi megbízások, önkéntes munkák, versenyek stb) érdemes benyújtani, amire Ön szerint a kitöltési útmutató alapján plusz pontot tudna szerezni.

Tanulmányi célú pályázatra jelentkeznék, de a számomra szimpatikus intézménnyel a
SZE-nek még nincs Erasmus+ intézményközi szerződése. 

A pályázat során olyan intézményt is megjelölhet, amellyel a SZE még nem kötött Erasmus+ intézményközi szerződést, tehát még nem partnerek. Ezt viszont a pályázatban a megjegyzés rovatban jelezni kell, vagy külön levélben az erasmus@sze.hu címre. 

Javasoljuk, hogy az intézménynek írjon egy levelet, amelyben megkérdezni, hogy Erasmus+ Program keretein belül fogadnák-e Önt. Amennyiben pozitív visszajelzést kap, a Nemzetközi Iroda felé kell a választ továbbítani és a kollégák felveszik velük a kapcsolatot az Erasmus+ szerződés megkötéséhez. 

A pályázat során elég egy intézményt (tanulmány esetén) VAGY egy országot
(szakmai gyakorlat esetén) megjelölni?

Kérjük Önöket, hogy a pályázatban három konkrét intézményt (tanulmányi célú) vagy három országot (szakmai gyakorlat célú) jelöljenek meg.

A szaktársammal, barátnőmmel, barátommal szeretnék kiutazni. Lehetséges ez?

A pályőázatban kérjük a megjegyzés rovatban jelezzék felénk, hogy kivel szeretnének kiutazni. Ekkor megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy azonos helyre sikerüljön kiutazniuk. Tanulmányi célú pályázat esetén a szerződött kari létszámoktól is függhet, hogy sikerül-e ugyan oda elnyerniük az ösztöndíjat. 

Már voltam Erasmus-os hallgató, nyerhetek el még egyszer pályázatot?

Igen, többször is elnyerheti az Erasmus+ pályázatot. Azon hallgatókat előnyben részesítjük, akik először jelentkeznek a programra, de amennyiben a keretünk engedi, többször is tudjuk a hallgatókat ösztöndíjjal támogatni. Az intézmény célja, hogy minél több hallgató élhessen a lehetőséggel, így mindig érdemes a pályázatot beadni.

Szeretném a beadott pályázatomat módosítani.

Amennyiben a beadott pályázathoz képest módosítani szeretne valamit, a Nemzetközi Irodának (NPAK) kell jeleznie. Példa: ha az őszi félév helyett a tavaszi félévben szeretne kiutazni, az NPAK munkatársa módosítani fogja a pályázatát. A változtatásról mindig az NPAK-tól érdeklődjön.

Msc-s hallgatóként tanulhatok Bsc-s tárgyakat külföldön?

Igen, mesterszakos hallgatóként tanulhat alapszakos tárgyakat, viszont ha itthon alapszakos hallgató, külföldön csak alapszakos tárgyakat tanulhat.

Ha elnyertem az ösztöndíjat, az intézménnyel én veszem fel a kapcsolatot?

Az ösztöndíjak kiosztása után tanulmányi célú mobilitás esetén először a SZE Nemzetközi Irodája fogja Önt a fogadó intézménybe nominálni, így az első lépést a SZE teszi meg. Erre mindig reagálnak a külföldi partnerek, mely után már a hallgatóknak kell a kapcsolatot tartani velük. (ügyintézés, szállás és utazás intézése céljából)

Szakmai gyakorlat esetén a hallgatók egyéni feladata a fogadó cég megtalálása, így ennél a típusnál a hallgató veszi fel a kapcsolatot a vállalattal.

Nem rendelkezem nyelvvizsgával, viszont a fogadó intézményhez történő jelentkezéshez nyelvvizsga bizonyítványt kell felölteni. 

Amennyiben nincs nyelvvizsgája, a Nyelvi és Kulturális Központhoz kell fordulnia, ahol a munkatársak egy igazolást tudnak Önnek kiállítani a nyelvismerete szintjéről.

Nem sikerül/sikerült a minimális 15 kreditet teljesítenem. 

Előre nem látott események miatt a minimális 15 kredit megszerzése akadályokba ütközik, mihamarabb jelezze felénk a problémát, hogy orvosolni tudjuk.

Ha nem sikerülne megszerezni a min. 15 kreditet, kérjük az alábbiak szerint járjon el:
   1. lépés: azonnal jelezni a problémát a NPAK-nak az exchange@sze.hu e-mail címen.
   2. lépés: azonnal jelezni a problémát a szakkoordinátornak, akinek az elérhetőségét itt találja meg: szakkoordinátorok
                  A szakkoordinátor 
az adott helyzettől függően és saját belátása szerint állapíthatja meg az alábbi szankciókat:

                              - Igazolás kérés az aktív óralátogatásról
                              - Összefoglaló tanulmányok leadása az adott tárgy tartalmáról
                              - Összefoglaló leadása a nemzetközi mobilitásról
                              - Aktív önkéntes hallgatói munka a mobilitás promóciója, nemzetközi hallgatók asszimilációja érdekében.