Kapcsolat

Nemzetközi Programok és Alumni Központ

H-9026 Győr, Egyetem tér 1. 

(Igazgatási Épület 103.)

+36 96/613-560
exchange@sze.hu

 

 

IMAGE FILM

Események

Fényképgaléria

 

Beszámolók

Diákhitel résztanulmányok idején

Ötletek és tippek a Diákhitel 1 résztanulmányokhoz kötődő felhasználásához

-          A DH1-et nem szükséges már tanulmányok elején és annak teljes időtartamára igényelni, bármely félévben, akár félév közben is megköthető a szerződés.

 

-          Így lehetőséget biztosít akár egy-egy rövidebb távú „projekt”, például laptop vásárlás, nyelvtanulás, vagy külföldi résztanulmányok költségeinek finanszírozására.

 

-          A külföldi résztanulmányok ideje alatt az egyébként maximálisan igénybe vehető (350eFt/félév) összeg kétszerese (700e Ft/félév) áll rendelkezésre. E speciális feltétel fennállásáról természetesen a Diákhitel Központ adategyeztetés keretében meggyőződik. A megduplázott összeg maximum két félévben igényelhető.

 

-          Az összeg szabadon fordítható a kiutazással kapcsolatos költségek (pl.: repülőjegy), a kint tartózkodással kapcsolatos költségek (pl.: kaució, szállás, étkezés) fedezésére, vagy akár képezhető belőle egy biztonsági tartalék is.

 

-          A folyósított, de fel nem használt összeg a hazaérkezést követően akár azonnal visszafizethető, mivel a törlesztést a hallgatói jogviszony fennállása alatt bár nem írja elő a Diákhitel Üzletszabályzata, nem tiltja azt. Az előírtnál korábban történő törlesztés/teljes összegű visszafizetés nem jár együtt semmilyen extra költséggel, vagyis kizárólag a folyósított összeget és az időarányosan felszámított kamatot kell visszafizetni.  

 

-          Egy féléves részképzés esetén a teljes összeg biztonsági tartalékként történő felhasználásakor hozzávetőlegesen 8.000 Ft nagyságrendű kamattal kell számolni.

 

-          A folyósítás kötött, az első folyósítás tavasszal március 14-én, illetve az azt megelőző munkanapon, ősszel október 15-én illetve az azt megelőző munkanapon történik.

 

-          Ha a tavaszi félévre való kiutazás előkészítéséhez (repülőjegy, szállása-kaució) kapcsolódó költségek finanszírozására szeretné fordítani a hallgató a Diákhitel összegét, vagyis a forrásra március közepét megelőzően van szüksége, érdemes az őszi félév végén, de legkésőbb december 15-e előtt megigényelni azt. Ebben az esetben az őszi félévre vonatkozó összeget legkésőbb januárban folyósítjuk. Ezt követően a hallgató még mindig szabadon dönthet arról, hogy a tavaszi félévre a kétszeres összeget, vagy az előzőek alapján már csak az „egyszeres” összeget igényli.

 

-          Amennyiben az őszi félévben már megtörtént az igénylés, a tavaszi félévben nem kell újra igényelni a Diákhitelt; az alábbi három módon szükséges eljárni:

  • amennyiben elegendő az ősszel már folyósított összeg: a személyes Diákhitel Direkt fiókba lépve jelezni kell a folyósítás szüneteltetésére vonatkozó igényt
  • amennyiben továbbra is szükség van a Diákhitelre, de elegendő az „egyszeres” összeg: nincs teendő
  • amennyiben az emelt összeggel szükséges továbbra is a Diákhitel: a személyes Diákhitel Direkt fiókba lépve jelezni kell az emelt összegre vonatkozó igényt