Ajtókat nyitó kulcsszó: CSEREDIÁK

Állásesély – „Rugalmasságot tanulunk, az életrajzban jól mutat a külföldi tapasztalat."

Diplomás pályakezdőként azoknak igazán jók a munkanélküliség elkerülésére az esélyeik a felmérések szerint, akik külföldön is jártak egyetemre, legalább egy ideig cserediákként. S az is számít, ha hazájukban tanultak külföldiekkel együtt. Régiónk egyetemeinek tapasztalatait kérdeztük erről.

A Széchenyi István Egyetemre a 2013–14-es tanévben 58 külföldi járt cserediákként. A mostani tanév első félévében 44 tanul itt. Főként az Erasmus keretében érkeztek. Cseh, német, spanyol, olasz, litván, szlovák, török, algír és líbiai hallgatók is. A győri egyetemről az elmúlt tanévben 56-an, a mostaniban a tervek szerint 72-en mennek más országba cserediákként, a legtöbben Németországba.

Az Erasmus olyan kulcsszó, amire a munkaadó rögtön lelkendezni kezd.
– Uniós cél, hogy az évtized végére a végzősök húsz százaléka nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezzen. Ez nemcsak úgy érhető el, hogy a diákok külföldre mennek, hanem a hazájukba érkező diákok révén is és az oktatók is utazhatnak a cserekapcsolatok keretében. A múlt tanévben csaknem negyven szakemberünk használta ki az Erasmus nyújtotta lehetőséget és hozzánk is érkeznek más országokból kutatók. Az idegen nyelvű szakok, tantárgyak bővítését is tervezzük – mondta el Mészáros Márta, az egyetem nemzetközi irodájának munkatársa. Tapasztalatai szerint is a legjobb ajánlólevél álláskereséskor a külföldi tanulás bizonyítéka. Azt garantálja, hogy a fiatal idegen környezetben egyedül helyt tud állni.

Hasznos lehetőség

62 hallgató utazott az idei tanév első félévében uniós partnereinkhez a Nyugat-magyarországi Egyetemről.

Ugrásszerűen nőnek esélyeik – Hazánkba, a Széchenyi-egyetemre jöttek tapasztalatot szerezni. Képünkön Monika Hernychova, Goda Ciblilskyte, Valerio  Vittori, Elia Mariani, Agne Ciapaite és Inés Fernández Mielgo látható. Itáliából, Litvániából, Cseh- és Spanyolországból érkeztek. Fotó: H. Baranyai Edina


„Jó külföldön élni egy darabig, szakmai tapasztalatot szerezni. 

Rugalmasságot tanulunk és munkavállaláskor az életrajzban nagyon jól mutat, ha beírhatjuk, cserediákok voltunk. Például az Erasmus olyan kulcsszó, amire a munkaadó rögtön lelkendezni kezd" – így indokolták a Széchenyin tanuló külföldiek, miért jöttek hazánkba. Tetszik nekik, hogy itt kevés hallgató van egy csoportban, sportprogramokat is szerveznek a 
diákoknak és a kollégiumi szállás megoldható számukra.

A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemen a mostani félévben egy-egy mongol, albán, portugál, cseh, kirgiz, thaiföldi, osztrák, szlovákiai és kazah, két-két görög, mexikói, koszovói, lengyel, tádzsik, üzbég, három-három romániai és német, öt spanyol, hat török és nyolc brazil fiatal tanul cserediákként. Az intézmény nemzetközi tevékenysége a működésének és diákjainak fejlesztését is segíti, a tanterveket, a hallgatói szolgáltatásokat folyamatosan megújítják. Idén húsz diák érkezett Kínából az egyetem nyelvi előkészítőjére. A magyar hallgatók közül a 2014–15-ös tanév első félévében 62 utazott uniós partnereikhez szakmai gyakorlatra vagy tanulni, nyolc munkatárs oktatási, képzési céllal.

Jobb karrierlehetőségek

Akik éltek az Erasmus oktatási-képzési csereprogram kínálta lehetőségekkel, azok közt ötven százalékkal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek aránya, mint a kizárólag hazai képzésben részt vevőknél. A tanulmányok elvégzése után öt évvel az Erasmus-tapasztalatokkal rendelkezők közt 23 százalékkal kevesebb a munkanélküli. A munkáltatók 92 százaléka nagyra értékeli új embereinél az olyan személyiségjegyeket, amelyeket a külföldi tanulás kifejezetten erősít: a toleranciát, az önbizalmat, a problémamegoldó készséget, a kíváncsiságot, a saját erősségek és gyenge pontok ismeretét, a határozottságot. E téren a cserediákok értékei átlagosan 42 százalékkal meghaladják a többi hallgatóét. A munkáltatók 64 százaléka állítja: a nemzetközi gyakorlattal rendelkező munkatársak nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak.

Háromnyelvű elektronikus információs központ

A Széchenyi-egyetem – pályázatoknak köszönhetően – szinte összes szervezeti egységének honlapját kétnyelvűsítette és a campus több pontján háromnyelvű elektronikus információs központot állít fel.

Megjelenés helye:
http://www.kisalfold.hu/dunantul/ajtokat_nyito_kulcsszo_cserediak/2406046/

Szakmai gyakorlat

Események

Munkaszüneti nap 2017. október 23.
Elektronikus ZH nap 2017. október 25.
Városi Gyásznap 2017. október 26.
Levelezős konzultációs hétvége 2017. október 27. - 2017. október 28.
Szenátusi ülés 2017. október 30. 14:00 - 16:00
Munkaszüneti nap 2017. november 1.

Nemzetközi Munkacsoport

A Széchenyi István Egyetem jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az intézményben folyó tudományos és oktatási tevékenység és az intézmény nemzetközi kapcsolatainak egyetemi színvonala folyamatosan emelkedjen. Ennek érdekében hozta létre  az Igazgatásszervezési Főigazgatóságon belül a Nemzetközi Munkacsoportot, amelynek fő feladata, hogy az intézményben folyó nemzetközi (elsősorban oktatási) tevékenységet koordinálja, segítse a nemzetközi projektekben folyó munkát.


Fogadási idő:
Hétfő: 13.00-15.00 
Kedd: 9.00-12.00 és 13.00-15.00
Szerda: nincs
Csütörtök: 9.00-12.00 és 13.00-15.00
Péntek: 9.00-12.00